Såpskura grangolv – dax för vårstädning

Så blev det dags för stora vårstädningen i huset. Med tanke på all renovering vi hållit på med senaste tiden är det inte en dag för tidigt. När vi lix går ”all in” så passar vi på att såpskura våra grangolv. Vissa golv är nya och dessa måste vi såpa oftare men om ett par vändor räcker det sedan med att såpskura trägolven 1-3 ggr/år. Där i mellan grovstädar vi med dammsugare bara.

Det är en viss tillfredsställelse att stå där med den hårda skurborsten och barnsligt få skrubba ned såpan ordentligt i golven. I alla fall de första plankorna, sen blir det inte lika roligt att såpskura längre. Men rent blir det! Och golven får en fantastisk smutsavvisande  yta som är enkel att hålla ren. Och sen golvet! Man får ett vackert levande golv som slits naturligt och är underbart varmt och mjukt att gå på. Testa!

Så här såpskurar du ditt obehandlade trägolv själv.

Såpskurning i 6 enkla steg:

  1. Börja med att dammsuga golvet. Säger sig själv egentligen. Såpskura-grangolv-04
  2. Sen måste man blöta golvet med bara vanligt kallt vatten. (viktigt med
    kallt vatten). Gör lagomt stora ytor åt gången.
  3. Sen är det dags att såpskura. Du har i 2-3 dl linoljesåpa till ca 10 l vatten i en ren hink till såpskurning av ett normalsmutsigt trägolv. Du kan dubbla mängden såpa om golvet är väldigt skitigt eller nytt som våra. Observera: Bara kallt eller en aning ljummet vatten! För varmt vatten kan göra golvet grådassigt.
  4. Såpskura i brädernas längdriktning och lagomt stor yta per gång med en skurborste på skaft. Man vill ju inte få skurknän så använd skaft på borsten:) Vid kraftiga smutsfläckar lägg koncentrerad såpa direkt på borsten. Lägg dock aldrig såpa direkt på torrt trä. Detta kan ge fläckar.
  5. Skölj/torka av golvet med kallt vatten efteråt. Byt vatten ofta.
  6. Skulle det blivit för mycket såpa och golvet känns för fett när det har torkat är det bara att svabba av det igen med kallt vatten.

Ytterligare en fördel med att såpskura golvet är att man senare, om man ångrar sig, kan göra om golvet. Kan måla, slipa, vaxa eller hur man nu vill göra slutbehandlingen. För ett såpskurat trägolv är obehandlat i sig.

Så här fint kan det bli. Tyvärr har vi några gamla målarfläckar som vi nån dag ska slipa bort. Men det blir en annan dag.

Såpskura-grangolv-05

På bilden ovan är vårt gamla originalgolv. Nedan är det nya grangolvet som vi lagt in. Som ni kan se är det en aning smalare… 🙂

Såpskura-grangolv-02

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *